Bulgarian English
You are here Home » Home » Заседание на Комисията по Европейско семейно право

Заседание на Комисията по Европейско семейно право

Заседание на Комисията по Европейско семейно право

София, 31.08.-3.09.2017 г.

Институтът за държавата и правото – БАН беше неформален домакин на 42-то заседание на Организационния комитет на Комисията по Европейско семейно право.
Комитетът заседава за първи път в България в състав проф. Катарина Буле-Волки (Председател), Bucerius Law School (Декан), Хамбург, Германия, проф. Маарит Янтера-Яреборг, Uppsala University, Department of Law, Швеция; проф. Фредерик Феран, University Jean Moulin Lyon 3, Лион, Франция; проф. Кристина Гонзалез Бейлфус, University of Barcelona, Faculty of Law, Барселона, Испания; проф. Емеритус, Дитер Мартини – Макс Планк Институт за Сравнително и Международно частно право, Хамбург, Германия;  проф. Емеритус, Найджъл Лоу - Cardiff University, Law School, Кардиф, Великобритания; доц. Велина Тодорова, Институт за държавата и правото – БАН, България и г-ца Шарлот Мол, секретар, докторант в Юридическия факултет на Университета в Утрехт, Холандия.
 
Комисията по Европейско семейно право е създадена на 1 септември 2001 г. от 26 (в момента – 29) уважавани експерти в областта на семейното и сравнителното право от всички държави-членки на Европейския съюз и други европейски държави. Целта на Комисията е да извършва новаторски теоретични и практически изследвания във връзка с хармонизацията на семейното право в Европа. Най-важният принос на Комисията от момента на създаването й е изработването на система от принципи на Европейското семейно право, които се приемат за най-подходящи за постигане на хармонизирано семейно законодателство в Европа. Такива са: 
Принципи на Европейското семейно право в областта на развода;
Принципи на Европейското семейно право в областта на издръжката между бившите съпрузи;
Принципи на Европейското семейно право в областта на родителските отговорности;
Принципи на Европейското семейно право в областта на имуществените отношения между съпрузите.

Предмет на заседанието на Комисията в София бе работа върху принципите на Европейското семейно право в областта на фактическото съжителство. Принципите ще бъдат представени и обсъдени от Комисията по европейско семейно право и от  други експерти през 2018 г. 

В. Тодорова, 4.09.2017 г. 
 

This website uses cookies to improve user experience.
https://ipn-bg.org/inner.php/en/ajax