Bulgarian English
You are here Home » Home » Скръбна вест

Скръбна вест

Отиде си един достоен и добър човек, който ще липсва на всички ни!

 

С К Р Ъ Б Н А     В Е С Т

На 15 май 2013 г.
почина

проф. д-р Емилия Василева Къндева-Спиридонова
(23 юли 1939 г. - 15 май 2013 г.)

    Загубихме един ерудиран и авторитетен учен, сърдечен и отзивчив колега, образец за академизъм и пример за всички нас. Напусна ни дългогодишният талантлив и всеотдаен изследовател в областта на административното право и публичната администрация.
   Професор Къндева е родена на 23 юли 1939 г. в гр. София. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1961 г. През 1971 г. защитава докторската си дисертация. Успешно завършва програма по американско право в Лайденския университет през 1974 г. Две години работи в отдела по планиране на научната дейност на БАН, а от 1980 г., след конкурс, започва работа като научен сътрудник в Правния институт на БАН и от тогава целият й творчески път е свързан с Института за правни науки / Институт за държавата и правото. С високите си постижения като учен, с висококвалифицираната си дейност като университетски и Фулбрайтов преподавател проф. Къндева представяше достойно Института и българската наука у нас и в чужбина. Тя беше авторитетен, търсен и ценен експерт и законотворец в областта на административното право, публичната администрация, териториалното и местно самоуправление, общините и общинските дейности и други сродни области на правото, любим преподавател на студентите и обичан научен ръководител от докторантите, с които работеше всеотдайно и с голяма любов. Професор Къндева е основател на дисциплината публична администрация в България. Автор е на книгите „Управленско решение“, „Съвременно административно правосъдие“, „Публична администрация“, „Правен режим на държавната служба“ (в съавт. с Б. Йорданов), „Оперативна самостоятелност в административната дейност“, „Общини и общински дейности в развитите страни“, „Обществен контрол“, „Местното административно управление в САЩ“, „Записки по административно правосъдие“, „Сравнителна публична администрация: държавно управление и администрация в други страни“ (в съавторство с Ивона Хект), „Административно правосъдие: право и практика“ (Фенея, 2013) и на над седемдесет други публикации. 
   Професор д-р Емилия Къндева е основател и директор на Центъра по администрация при първото демократично правителство у нас. Голяма част от книгата на американския учен и писател Рендъл Бейкър „Лято на Балканите – смях и сълзи след комунизма“ е посветена на личността и ролята на проф. Къндева като мислител и двигател на демократичните промени в публичната администрация в България.
   Нейната отзивчивост и колегиалност, компетентност, трудолюбие и енергия, високото равнище на многобройните научни разработки и публикации ще останат като светъл пример и светъл спомен за всички нас.

Отиде си един достоен и добър човек, който ще липсва на всички ни!

Дълбок поклон пред светлата й памет!
 
Колегите от Института за държавата и
правото при Българската академия на науките
Previous article
Конкурси
Next article
Покана

This website uses cookies to improve user experience.
https://ipn-bg.org/inner.php/en/ajax