Bulgarian English
You are here Home » Home » Кръгла маса по проект „Мисли първо за малките!“

Кръгла маса по проект „Мисли първо за малките!“

18 септември 2019 г.

 

 

На 18 септември 2019 г. в Софийска холистична коуъркинг компания (Soho) се проведе Кръгла маса по проект „Мисли първо за малките!“, по Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Събитието се организира от Института за държавата и правото при Българската академия на науките в партньорство с Института за политики за малки и средни предприятия и Центъра за оценка на въздействието на законодателството. Кръглата маса събра представители на администрацията за валидиране на предложенията по проекта, неправителствени организации и академичните среди. В рамките на колективната среща бяха представени добри практики и предложения за внедряване на механизъм за проактивно ангажиране на бизнеса в процеса по вземане на решения. Присъстваха доц. д-р Ергюл Таир, научен секретар на направление „Човек и общество“ на БАН, г-н Красимир Божанов, директор на дирекцияМодернизация на администрацията“ в Министерски съвет, проф. Митко Димитров, от Института за икономически изследвания при БАН, доц. д-р Албена Накова, научен секретар на Институт за изследване на обществата и знанието при БАН, г-н Искрен Иванов, началник на отдел „Оценка на въздействие на законодателството“ в дирекция „Модернизация на администрацията“ в администрацията на Министерския съвет, д-р Васил Тодоров, главен секретар на БТПП и др.

При откриване на Кръглата маса проф. д-р Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото при Българската академия на науките, представи водещите цели за проекта: на първо място, изследването на степента на включване на бизнеса и в частност на малките и средните предприятия в процесите по формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство и набелязване на проблемите и дефицитите; на второ място, предлагането на механизми, насърчаващи администрацията да включва активно бизнеса и в частност на МСП в тези процеси като подход. Проф. д-р Илиева акцентира, че смисълът на Кръглата маса е не да се анализира, тълкува или теоретизира правната уредба на оценката на въздействието спрямо МСП, а да бъдат предложени подходящи насоки и инструменти за реалното прилагане на тези механизми.

По време на Кръглата маса бяха изложени изчерпателно и систематично своите позиции по поставената проблематика и останалите участници: г-н Красимир Божанов, директор на дирекцияМодернизация на администрацията“ в АМС; д-р Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството; г-жа Деляна Досева, представител на Института за политики за малки и средни предприятия и проф. Румен Брусарски, дългогодишен преподавател по публични финанси в УНСС.

Поставиха се редица важни въпроси, мнения по които бяха изразени на последвалата оживена дискусия.

При закриването на Кръглата маса проф. д-р Ирена Илиева напомни на присъстващите представители на администрацията за валидиране на предложенията по проекта, неправителствени организации и академичните среди, че събитието е част от календара събития, посветени на 150-та годишнина от създаването на Българската академия на науките.

 

This website uses cookies to improve user experience.
https://ipn-bg.org/inner.php/en/ajax